Footer menu

Bra att veta

Dubai är en ultra-modern stad inbäddad i tradition som välkomnar besökare från hela världen.

Dubai är väldigt tolerant och kan kännas västerländskt, men man ska komma ihåg att det är ett muslimskt land och det är vissa faktorer som man som besökare bör ta hänsyn till. Media blåser ofta upp traditionella seder och bruk till något sensationellt och märkligt men grundpelaren för livet i UAE är respekt. Med den rätta inställningen när det gäller etikett, klädkod och uppförande, kan turister njuta av alla underbara saker som landet har att erbjuda utan att riskera att förorätta någon eller bryta mot lagen.

I UAE består invånarna av 92 % invandrare från jordens alla hörn och medelåldern ligger på unga 33,5 år. Det innebär att alla talar andraspråket i landet, engelska.

Välkommen till framtidens stad!

Att resa till Dubai

airport-1497690_640

Dubai flygplats; Public Domain via Pixabay.com

Flyger gör du enklast till Dubai International Airport, DXB, belägen ca 8 min från vårt VM hotel, Holiday Inn i Festival City.

DXB är en modern flygplats med bra skyltning och det är lätt att hitta. Om du ändå känner att du gärna skulle vilja ha lite extra assistans kan man köpa till detta. Kan tex bli skönt att bli mött vid flygplanet, få eskort och gräddfil genom passkontroll, hjälp med bagaget och satt i en taxi. Följande företag erbjuder olika paket:

Att ta sig till hotellet

Det enklaste sättet att ta sig från flygplatsen till Holiday Inn är med taxi. Taxi finner du precis utanför flygplatsen och om du ställer dig i den vanliga taxikön går det snabbt och lätt. De flesta taxibilar accepterar kreditkort men ta för säkerhetsskull med dig lite kontanter i den lokala valutan AED (dirham). Alla taxibilar kör på taxameter.

Visum och pass

Som svensk medborgare behöver man inte visum och åker du på annat pass ordnar du enkelt visum på plats när du landat. Observera att ditt pass måste ha minst sex månaders giltighet efter inresedatum. Kontrollera därför utgångsdatumet för ditt pass i god tid innan resan. Inga temporära pass (så kallade rosa pass) är tillåtna.

Försäkring

Samtliga deltagare måste teckna sin egen reseförsäkring och olycksfallsförsäkring för resan och sin vistelse i UAE. Kontrollera detta noga innan avfärd.

Registrering på hotellet

När du kommer till hotellet ber vi dig att registrera dig hos oss för att få din välkomstpåse, dryckesbiljetter, namnbricka osv. Disken kommer att finnas i lobbyn på Holiday Inn, Festival City, strax till vänster om incheckningsdiskarna. Våra öppettider är:

Onsdag 13 nov, kl. 09.00-19.00
Torsdag 14 nov, kl. 07.30-18.00
Fredag 15 nov, kl. 07.30-17.00
Lördag 16 nov, kl. 07.30-10.00
Söndag 17 nov, kl. 07.30-10.00

Utflykter

Dubai är inte lik någon annan stad! Som en hägring har den vuxit upp i öknen och erbjuder de mest fantastiska upplevelser.

Vi har satt samman ett program som vi hoppas och tror ska ha något att erbjuda alla smaker och som sträcker sig från onsdag kväll till söndag.

Välj bland allt från kulturupplevelser i det gamla Dubai, golf med världens mest imponerande silhuett som bakgrund och lyxig båtfärd med bubbel till besök i den enastående vackra moskén och det nya Louvren-museet i Abu Dhabi.

Klimat/klädsel

dubai-fontain-pool-337928

Dubai fountain pool
[Public Domain via Pexels.com]

November är en behaglig månad i UAE och medeltemperatur är 29° C dagtid och 23° C under natten. I havet kan du räkna med en 26-28° C.

Dubai är liberalt och kvinnor förväntas inte täcka sig men det handlar samtidigt om att respektera landets kultur. Vanliga sommarkläder fungerar bra men klä dig konservativt på publika platser och vid statliga byggnader.  Det innebär att du inte bör visa en djup urringning, inte bära kortkort och ha en scarf med dig så att du har möjlighet att täcka axlarna (och skydda mot den generösa AC). På barer och platser där det serveras alkohol, på hotell och på stranden, är det friare klädsel.

Bikinis är helt okej för poolen eller stranden. Det är inte acceptabelt för kvinnor att gå topless. Shorts och t-shirt funkar fint om du inte ska till en bar eller restaurang som har en klädkod.

När man besöker en moské ska man bära långa byxor (ej trekvarts), täcka armarna samt bära en scarfs runt huvudet. Gör du inte detta kommer du att nekas inträde.

Klänningar och lösa luftiga plagg är skönt i värmen! Det kan också vara smart att ha med sig långa byxor och långa klänningar.

Att ta sig runt

Förenade Arabemiraten är ett av de billigaste länderna att åka taxi i och det är också det enklaste sättet att ta sig fram. Man kan antingen stoppa en taxi direkt på gatan eller beställa privata bilar (Lexus med välklädda chaufförer) via apparna Careem eller Uber. De kostar bara aningen mer. Då man inte använder sig av gatuadresser här utan landmärken är det också väldigt smidigt att använda sig av appen då du då kan “nåla fast” vart du ska.

Dirhams

Några olika valuta dirhams

Pengar

Valutan i Dubai är AED, också kallad Dirham. Bankomater finns lite varstans och är markerade ATM. Nästan alla ställen accepterar kort men för att ge dricks eller liknande kan det vara bra att ha med sig några dirham på fickan.

Mobiler & Wi-fi

I Förenade Arabemiraten är FaceTime, Skype och Messenger blockade så ni kan inte ha videosamtal eller ringa gratis när ni är här. Dock fungerar det att chatta som vanligt med WhatsApp, Messenger mfl och där kan ni skicka små filmer till era nära och kära. Är ni osäkra på om ert abonnemang fungerar i FAE (Europa och Asien brukar fungera utan problem men USA kan det vara sämre med) kan ni alltid på plats köpa ett lokalt simkort. Finns flera aktörer att välja mellan och kan köpas såväl på flygplatsen som i mataffärer, hos mobiloperatörerna osv. De har många bra baspaket att välja mellan för turister. Tidigare i år lanserades ett gratis lokalt simkort för turister, fråga i passkontrollen efter detta.

Wi-fi är gratis på hotellet (ni behöver inte vara IHG medlemmar). I UAE finns det ett gratis trådlöst nätverk som täcker stora delar av storstäderna men för att nyttja detta behöver man ett lokalt simkort. Läs mer om hur ni kopplar upp er på det nätverket här >>

Vardagligheter

UAE är det näst säkraste landet i världen och antalet brott väldigt få. Var för den sakens skull alltid uppmärksam på din närhet och att du förvarar ditt pass och pengar på ett tryggt sätt.

Dricks och skatter är inkluderat i notan på alla kaféer och restauranger. Om du tycker att du fått extra bra service och vill ge något extra till serveringspersonalen så går det naturligtvis bra. Många som arbetar i lågt betalda serviceyrken här skickar hem största delen av sin inkomst till familjen och blir väldigt glada för ett extra tillskott.

Normalt turistfotograferande är okej och du kommer att ha mobilen fylld av fantastiska bilder när det är dags att åka hem. Tänk dock på att du måste kontrollera om det är tillåtet att ta din bild när det gäller statliga byggnader, moskeér eller främlingar, speciellt täckta kvinnor, såvida du inte har deras tillåtelse.

Vägguttagen i Dubai är annorlunda än de du kanske är van vid och har samma tre piggar som i England. Ta med dig en adpater om du har andra kontakter med dig. (För mer info, se https://www.power-plugs-sockets.com/united-arab-emirates/)

Alkohol

Reglerna för alkohol är strikta då Dubai är ett muslimskt land. Dubai är dock mer liberalt i sin inställning till alkoholkonsumtion än angränsande emirat och länder och det serveras alkohol på hotell – och deras restauranger – och nattklubbar. Åldersgränsen för att dricka alkohol är 21 år. Tänk på att det är olagligt att vara berusad på allmänna platser. Taxibilar finns oftast precis utanför barerna och kan ta dig direkt hem till hotellet. Du kan inte köpa flaskor med alkohol i affärerna i UAE utan vill du ta med dig alkohol till ditt hotellrum rekommenderar vi taxfreebutiken på flygplatsen efter att du har hämtat ut bagaget.

Användbara fraser

Vill du visa respekt mot ursprungsbefolkningen kan du med fördel använda dig av följande fraser.

Den formella hälsningsfrasen på arabiska är as-salam alaykum, på vilket du svarar wa’alaykum as-salam. Detta kan översättas med fred vare med dig. Vill du istället lite enkelt säga hej, säg då salam eller halla.

När du anländer till Dubai finns det en god chans att du blir hälsad med ett välkomnande marhaba eller ahlan.

Hur mår du?
Kayf halak (till en man) eller Kayfa halik (till en kvinna)

Jag mår bra
Ana Bekhair

Hej då
Maá as-salamah (gå i fred)

Ja
Naám

Nej
La

Please
Min fadlak (till en man) eller min fadlik (till en kvinna).

Tack
Shukran

Ursäkta mig
Alma’derah

Förlåt
Saidaesef

Pojke
Habibi (älskade), som ett vänligt ”dude” till någon du känner väl eller partner

Flicka
Habibti (älskade), som ett vänligt ”chick” till någon du känner väl eller partner

Inga problem
Maafi mushki

Klart / nog
Khallas. Tex på restaurang kan du säga Khallas när du är mätt/klar.[/

Kom igen
Yallah. Du hör ofta föräldrar mana på sina barn att de ska komma.

Jag förstår inte
La afham kan du alltid säga om någon börjar konversera på arabiska.

För dig som vill veta mer