Footer menu

På egen hand i Dubai

Om du vill upptäcka Dubai på egen hand så tipsar vi här om lite bra upplägg/rutter som enkelt kan göras utan att vara med på utflykter, men ändå uppleva det som Dubai erbjuder av kontraster, kultur och berömda landmarks.

Rutterna är upplagda med utgångspunkt från Holiday Inn i Festival City. Taxi är billigt och lätttillgängligt i Dubai, de går på taxameter och betalas oftast med cash i mindre valörer (AED)- även om vissa bilar har möjlighet att ta kort. Det är också enkelt att ta sig runt med metro mellan t. ex downtown och Dubai marina, men krävs taxi från Festival City till metron.

1. Dubais historia och kultur

Ta en taxi från hotellet till området Al Seef vid Dubai creek. Här kan du flanera runt och titta på folklivet vid creeken, abrabåtarna och ta en kaffe på någon av caféerna längs creekside. För de som gillar att promenera går det bra att gå igenom hela området Bastakiya i slutet av Al Seef, och sedan komma upp till Al Fahidi Fort, som huserar det trevliga Dubai museum. Betala 3 AED i entré och se de fina utställningarna om Dubais historia innan oljan hittades, samt flera interaktiva utställningar om livet i öknen, bedouinkulturen och pärlfisket, som var en stor industri i Dubai i början av 1900-talet.

Efter besöket i museet kan du fortsätta ner mot textilsouken (bakom moskén nära Dubai museum) och se hur skräddarna visar upp sina måttsydda abayor och khandouras, som de traditionella plaggen heter. Här finns möjlighet att köpa fina souvenirer som pashminasjalar, eller kanske några lokala leksaker eller t-shirts till barn och barnbarn.

Ett bra tips på lunch i området är restaurangen Bayt Al Wakeel inne i textilsouken, som har en fin terrass ut över creeken. Deras lemon mint juice är härligt svalkande när ni tittar ut över kommersen på creeken.

Det finns taxis vid abrastationen eller museet för de som vill tillbaka till hotellet. Vill du fortsätta turen i soukerna kan ni ta en abrabåt över creeken efter textilsouken (kostar 1 AED per person per väg, båtarna fylls upp med 20 pers. innan de kör över till andra sidan) och då kommer ni till krydd och guldsouken. Här kan ni promenera igenom bara för att se folklivet och juvelerarbutikerna, det är säkert att gå på egen hand, bara säg nej tack om försäljare vill visa er något från sin affär. Vill ni handla smycken eller kryddor så pruta ordentligt, för guld gäller att det är tillverkningskostnad utöver smyckets vikt /dagspris per gram är prutmånen som finns. Ta antingen abra tillbaka eller en taxi från andra sidan nära souken.

Beräkning tidsåtgång: En halvdag beroende lite på lunch/shopping, museet tar ca 45 min att gå igenom.

2. Dubais berömda landmarks

Ta en taxi från hotellet till Dubai mall. Om ni kommer in genom huvudentrén har ni stora akvariet rakt framför er, med världens största tittfönster (från Guiness Rekordbok för ett akvarium). Ta rulltrapporna ner till LG våningen och gå ut och häpna över vyn av det majestätiska Burj Khalifa, världens högsta byggnad på 828m rakt framför er. Det går även att beställa biljetter online till observation decks i tornet på olika våningar, men räkna med att detta kan ta minst 1,5h i anspråk då det ofta är långa köer till hissarna. Biljetter tidsbokas i förväg. Sätt er vid någon av restaurangerna runt fontänen och njut av en kaffe (eller ett glas vin på någon av restaurangerna som ligger i Souk Al Bahar över bron från fontänsjön) och titta på folklivet.

När ni är mätta på utsikten så ta en taxi (tas enklast från taxi pick up inne i mallen, följ skyltarna mot taxi- alternativt från lobbyn på Address Dubai Mall eller The palace hotel nära Souk Al Bahar) ut mot Palm Jumeirah. Det går även att ta metro mot Dubai marina från Dubai Mall, och sedan ta taxi därifrån till palmen. Palm Jumeirah är den konstgjorda ön nära Dubai marina, där Atlantis hotell med sina 1500 rum tronar längst ut. Atlantis har även flera trevliga restauranger.

Vill ni få en lite bättre vy av hela palmen så be taxin köra er till något av hotellen på vänstra sidan av ”crescent” (den nästan cirkelformade delen runt palmen där de flesta hotellen ligger), så får ni fin utsikt mot Dubai marina skyskrapor och även se palmens konstruktion lite bättre. Ett bra förslag för en fika är läckra One and Only The Palm längst ner på palmens crescent. Det trevliga i Dubai är att de allra flesta fina hotell tillåter att man kommer och bara tar en fika eller drink i lobbyn.

När ni är klara på palmen kan ni ta en taxi tillbaka till Dubai marina, och be taxin släppa er på marina walk för att se lite av skyskraporna. Här finns också flera caféer och restauranger längs kanalen. Alternativt ta en promenad i JBR/The Beach området, som har både shopping, public beach och många restauranger för lunch- några favoriter är t. ex Eggspectation, Pf Changs och Cheesecake factory (deras cheesecakes är modellen gigantiska- och finns i ca 30 smaker…).

Ett av de största landmarks som finns i Dubai är såklart också Burj Al Arab, segelhotellet. Själva hotellet ligger på en egen halvö och här kommer ni inte in utan en bokning på någon av restaurangerna. Men hotellet ses/fotas även mycket bra från det arabiska komplexet Madinat Jumeirah, t. ex genom en drink/mocktail eller kaffe på terrassen till fina Al Qasr Hotel, eller från lobbykaféet på Jumeirah Al Naseem hotel. Madinat souq i komplexet är också ett trevligt shoppingområde, med design som i de gamla soukerna/marknaderna. Här finns också bra med taxis för återresa till hotellet.

Beräkning tidsåtgång: En halvdag beroende lite på lunch, och beroende på hur långt ut på palmen ni åker. Crescent på palmen tar en stund att åka runt från stammen.

3. Flanering och peoplewatching

Peoplewatching är en underskattad underhållningsform- och i Dubai håller den världsklass. Med över 150 nationaliteter boende i landet, och lika många kulturer närvarande både till vardags och fest, är det en suverän stad att bara flanera runt i olika områden, eller sitta på ett café och insupa de olika kulturerna runt om i staden.

Några bra områden för detta är t. ex La Mer och Citywalk, som båda ligger nära Dubai Mall och Downtown. Taxis finns tillgängligt runt båda dessa områden. Öppna boulevarder, caféer och i La Mer även en fin stranddel där många olika typer av kulturer blandas. Även området Al Seef vid creeken bjuder på många olika typer av människor och kulturer, speciellt på helgkvällar och eftermiddagar (fred+ lörd i Dubai). Promenera runt Dubai marina walk vid kanalen ger samma feeling, och är speciellt fint nära solnedgången och på kvällen. Att se alla dessa olika nationaliteter ute på stan är ett av de bästa sätten att uppleva Dubai som en mångkulturell stad.

Tidsåtgång: Så länge ni tycker det är trevligt 😊. Taxi från Festival City till t.ex La Mer eller Citywalk tar ca 15-20 min beroende på trafik.

4. Kvällshäng och utsikt

VM-programmet innehåller ju flera trevliga middagar, som vi såklart hoppas ni vill följa med på. Men om ni har några extra kvällar i staden så finns det en uppsjö av trevliga ställen att besöka och dessutom häpna över utsikten från. Dubai är mycket skyskrapor, glittrig skyline och flärd- och det finns flera bra ställen att njuta av detta tillsammans med god mat, ett glas vin eller en drink/kaffe. Alla ställen nedan nås bra med taxi från hotellet i Festival City. Finns även massor av ställen som erbjuder ladies night concept med antingen fria drinkar/vin/bubbel eller rabatt på mat för kvinnor nästan varje dag i veckan (mes sönd-tisdag som mest populära). Time Out Dubai brukar ha en uppdaterad lista på dessa ladies nights koncept- så kan ni sätta ihop er egen runda/upplägg för kvällen.

Pier 7 Dubai marina

  • Sex restauranger/barer i Dubai marina med utsikt över kanalen — bra mat och cocktaillistor, snygg inredning — och oslagbar utsikt över detta populära område. Ligger dessutom vägg i vägg med trevliga Dubai Marina Mall, där butikerna har öppet till kl 22 om ni känner för lite kvällsshopping.

Neos Bar

  • 63e vån på Address Downtown Hotel- magisk utsikt över Dubai fountain, Burj Khalifa och Dubai Mall. Samma hotell har även loungebaren Zeta som också har fin utsikt över fontänen och det myllrande folklivet vid Dubai mall på kvällstid.
    Pure Sky Lounge på Hilton hotell i JBR/Dubai marina. Fin sunset view över palmen och marinan, och goda tapasrätter.
    Bar 44 på Grosvenor Hotell Dubai marina- utsikt över marinan och palmen och bra drinklista. Buddha Bar på samma hotell har suverän asiatisk mat.

Boardwalk restaurang nära Dubai Creek Golfclub

  • Fin terrass med prisvärd meny och utsikt över Dubai Skyline från creeken.
    Madinat Jumeirah Souq- flertalet bra restauranger vid kanalen runt souqen, många olika kök, och flertalet restauranger serverar öl/vin. Fantastiskt på kvällstid när komplexet är upplyst och utsikten mot Burj Al Arab och palmen är extra fin.

Festival City

  • Området runt hotellet har en mycket trevlig marina med utsikt mot Skyline och även populärt för familjer på helgerna. Flera bra restauranger och barer, både rooftop på Holiday Inn samt barerna på Intercontinental och Crowne Plaza.