Footer menu

Förenade Arabemiraten

Förenade Arabemiraten (UAE), är en federation av sju oberoende stater som ligger i den sydöstra hörnet av den arabiska halvön.

De sju medlemsländerna är Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Fujairah, Ras al Khaimah och Umm al Quwain. Den totala befolkningen 1995 var 2.41 miljoner, jämfört med 2017 då den var 9,47 miljoner så det är ett land som växer så det knakar. Huvudstaden är Abu Dhabi.

Förenade Arabemiraten ligger i Sydvästasien, och gränsar till Omanbukten och Persiska viken, väster om Oman och öster om Saudiarabien. Landet har en platt och kal kust som leder in i sanddynerna i ett stort ökenlandskap med berg i öst. Öken täcker över 90% av landet.

Ungefär två tredjedelar av invandrarna i UAE är asiater, främst från Indien, Pakistan, Iran, Sri Lanka, Bangladesh och Filippinerna. Resten är araber, européer och amerikaner.

Före 1960 bodde befolkningen i små städer och byar. Oljeresurser har möjliggjort den otroligt snabba moderniseringen. Städer har förvandlats från lermurade samhällen till kommersiella huvudstäder integrerade i världsekonomin. Då UAE till största del består av ökenlandskap bor 80 procent av befolkningen i kuststäderna.

Urbaniseringen har präglats av otrolig tillväxt och Abu Dhabi och Dubai är två av de mest moderna städerna i världen. De har påverkats starkt av den globala stadstypen, vilket inkluderar skyskrapor i stadskärnorna, byggnader med flera historier, stora köpcentrum, breda boulevarder, ett omfattande nät av motorvägar och utbredda nya förorter.

För att skapa en balans mellan det globala och lokala har UAE antagit politiska åtgärder för att skapa arabisk-islamisk arkitektonisk design, särskilt välvda fönster, grindar och dekorativa stuckaturer. Bevarandet av det urbana arvet ses också vid renovering av gamla fort, palats, soukor (marknadsplatser) och moskéer. Palmer, en av symboler för den lokala kulturen, har i stor omfattning planterats längs städernas vägar.

Ekonomi

Från att ha tillhört jordens fattigaste områden har emiraten genom export av olja och naturgas (här finns världens största reserver) på kort tid nått en hög levnadsstandard. Förenade Arabemiraten hör i dag till världens rikaste länder. Ekonomin domineras av oljeutvinning och handel. Oljeindustrin har sedan 1970-talet expanderat oerhört kraftigt med centrum i Abu Dhabi och i Dubai men med minskade oljepriser har regeringen försökt bredda den nationella ekonomin. Detta har lett till en tillväxt inom industri, byggnation, handel, frihandelszoner, transport, turism, jordbruk, fiske och kommunikation. Den snabba utvecklingen av dessa sektorer har minskat nationens beroende av olja.

Det nationella valutan är Dirham.

Emiratier står för cirka 10 procent av den totala arbetskraften. Nästan alla arbetar i statssektorn på grund av de attraktiva fördelarna och är huvudsakligen anställda inom utbildning, armé, polis och statstjänst. En lite andel av emiratierna driver egna multimiljonära företag.

Politik

De sju delstaterna i Förenade Arabemiraten är som landets namn visar samtliga emirat. Emirerna väljer bland sig en president som fungerar som landets statschef. Eftersom emiraten är ärftliga monarkier och det är emirerna som väljer en av dem själva till president brukar även federationen räknas som en monarki. UAE har en federal regering som består av flera organ: shejken och hans ställföreträdare, högsta rådet, kabinett, federala nationella rådet och en oberoende domare med en federal högsta domstol. Högsta rådet har både lagstiftande och verkställande befogenheter och innefattar härskare från de sju emiraten. Kabinettet består av ministrar som drabbats främst av emiraternas härskande familjer.

Religion

Islam dominerar alla aspekter av livet. De flesta emirater sunnimuslimer. Ämnen som rör äktenskap, skilsmässa, arv, ekonomi, politik och personligt beteende påverkas av sharia (islamisk) lag.

Emaritier är toleranta mot andra religioner, och invandrare från andra religioner får bedriva sina egna gudstjänster. Ett stort antal asiatiska och arabiska invandrare följer också islam.

Den viktigaste muslimska religiösa ritualen är bönen som sker fem gånger om dagen. Detta kräver wodou (ablution) för rening. Vanligtvis går folk till närmaste moské eller ber hemma. Man måste ta bort skor innan man går in i en moské. I stora moskéer finns det separata områden för kvinnor. I området Jumeirah 1 finns en moské som även välkomnar och guidar runt andra icke-muslimer.

Social välfärd

Utvecklingen av infrastrukturen har varit imponerande. Välfärdssystemet erbjuder livslånga statliga tjänster för alla emiratier, inklusive hälso- och sjukvård, utbildning, social trygghet, familjebidrag, samt bostäder för låginkomstgrupper. Detta är ett viktigt sätt att distribuera oljeförmögenhet bland den nationella befolkningen.

Före 1960 fanns det få sjukhus, och befolkningen var beroende av traditionell folkmedicin. Livslängden var omkring fyrtiofem år. Idag har emiraterna ett gratis och modernt hälsovårdssystem med många sjukhus, vårdscentraler och privata kliniker. Svensk sjukvård är väldigt efterfrågad då den anses vara en av de bästa i världen och detta har attraherat många svenskar som jobbar på statliga sjukhus i Ajman. Med förbättrad kost och hälsovård är livslängden nu sjuttiotvå år, och det har skett en minskning av spädbarnsdödligheten. Diabetes och övervikt är ett växande problem.

Familj och etikett

Förr i tiden var arrangerade äktenskap inom släktskapet (stammen) det vanliga men numera har den lokala befolkningen fler val även om många fortfarande föredrar arrangerade äktenskap. Att emiratis gifter sig med en icke-emiratisk är fortfarande ovanligt. En emiratisk man får 19,000 dollar ifrån en statlig äktenskapsfond om han gifter sig med en annan emiratier.

En islamisk hälsning, al-salam alaykom, är den mest lämpliga, och män följer detta med en snabb näsa-till-näsa när de skakar hand. Kvinnor hälsar varandra genom att kyssa flera gånger på båda kinderna. Män skakar normalt inte hand med kvinnor utan för upp handen till bröstet och bugar lätt. Det är vanligt att fråga om hälsan hos en person och hans eller hennes familj flera gånger innan man börjar prata om annat. Förfriskningar serveras vanligtvis också innan allvarliga frågor diskuteras.

Det är vanligt att inte använda förnamn men att istället tilltala någon med “far eller mor till ex Ahmed Bin Salam”. Respekt och artighet visas för dem äldre, och i deras närvaro förväntas unga män lyssna mer och tala mindre. Könsegregering är fortfarande tydlig i det sociala livet. Män är underhållna i majlis (stora vardagsrum, ofta med separat ingång), medan kvinnor underhåller vänner i hemmet. Det är vanligt att ta av sina skor innan de går in i ett privat hus.

Mat i vardagen

Före 1960-talet bestod måltiderna huvudsakligen av fisk, ris, bröd, dadlar, yoghurt, grönsaker och kött från får, getter och kameler. Tack vare de utländska stormarknadernas intåg har kosten förbättrats i både kvalitet och utbud.

Lunch är den väsentliga familjemåltiden och äts hemma runt klockan två. Det består vanligtvis av fisk, ris, kött och grönsaker. Många emirater föredrar den traditionella stilen att äta med höger hand. Det finns strikta muslimska tabuer mot fläsk och alkohol, och kött måste slaktas enligt den islamiska halalmetoden.

Emiratis är kända för sin gästfrihet och de känner sig hedrade när de tar emot gäster och trivs med vänner och släktingar. Gästerna välkomnas med kaffe och färska dadlar och rökelse passerar runt så att gästerna kan få doften i sina huvudbonader.

Mirale Garden (Public Domain via Pexels.com

Public Domain via Pexels.com

culture-1613859_1280

Public Domain via Pixabay.com

architecture-buildings-city-325193

Dubai Marina
Public Domain via Pexels.com

desert-639297_1280

Public Domain via Pixabay.com

dubai-2057585_1280

Public Domain via Pixabay.com

u-a-e-1154544_1280

Public Domain via Pixabay.com

water-games-1278928_1280

Public Domain via Pixabay.com

dubai-566669_1280

Public Domain via Pixabay.com