Footer menu

För dig som vill se mer av Dubai

Om ni få tid över att prova saker utanför programmet har vi satt ihop en tipslista med många idéer!

Big Bus Dubai — Hop on, hop off

Gamla Dubai, nya Dubai och Dubais marina – staden är vidsträckt och sevärdheterna många. För att se till att du får uppleva alla höjdpunkter på ett enkelt sätt kan du boka en tur på hoppa på/hoppa av-bussen Big Bus. Hoppa av och på vid vilka hållplatser du vill, lära dig mer om landmärken av ljudguiden ombord och njut av ytterligare förmåner och gratis inträden som ingår i biljetten. Dessutom kan du välja mellan en endagars-, tvådagars- eller femdagarsbiljett som passar ditt schema.

Traffic-U-A-E-Palm-Trees-Dubai-Shuttle-Bus-Holiday-1357260

Public Domain via MaxPixel.net

dubai-2057583_1280

Public Domain via Pixabay.com

Burj Khalifa

Med en höjd på 828 meter är Burj Khalifa svår att missa. Världens högsta skyskrapa dominerar på ett naturligt sätt Dubais stadssiluett, men byggnaden uppskattas bäst på nära håll eller, ännu hellre, från insidan. Molnfria dagar bjuder utsiktsdäcket på våning 124 på en helt fantastisk vy, som bara överträffas av utsikten från lyxiga At The Top Sky Lounge på våning 148. Bokningar till observation deck släpps 30 dagar i förväg, och måste bokas på specifik tid. Vi rekommenderar att boka online innan ankomsten till Dubai, då biljetterna ofta är slutsålda på plats för flera dagar framåt.


Dubaifontänen — En imponerande vattenshow

Dubaifontänen, som ligger vid ikoniska Burj Khalifa, och precis utanför dörrarna till det berömda Dubai Mall, har världens största koreograferade fontänsystem. Den populära showen med dansande vatten bjuder på vattenstrålar som sprutar hela 150 meter upp i luften. Var och en av de färgade och upplysta jetstrålarna sprutar i takt till ett varierat utbud av musik från hela världen. Fontänföreställningen är en av de mest populära showerna i Dubai. Du kan välja mellan två föreställningar på eftermiddagen (kl 13 och 13.30), förutom på fredagar (kl. 13.30 till 14), och kvällstid börjar de vid solnedgången och fortsätter varje halvtimme fram tills den sista låten spelas kl. 23.

water-games-1278908_1280

Public Domain via Pixabay.com


Tolerance Bridge on Dubai Water Canal

Foto: Sumesh Jagdish Makhija [CC BY-SA 4.0 via Wikimedia]


Dubai Canal — Ta en tur på Dubais nya vattenväg

Dubai Water Canal är en 3,2 km lång kanal som sträcker sig från Dubaiviken i gamla Dubai till Business Bay innan den mynnar ut i arabiska viken. Dubai Canal kommer att skapa 80 000 kvm allmänna ytor vid vattnet, bland annat nya rekreationsområden som en 3 km lång löparbana och en 12 km lång cykelväg. Kanalens vackra vattenfall kan ses från Business Bay i Dubai.


Dubai Creek

Efter de svindlande och ultramoderna höjderna från Burj Khalifa, finns det inget bättre än kontrasten av en enkel åktur på Dubai Creek. Ta en av de vackra gamla drakbåtarna (abra) från Bur Dubai Abra Station på den södra sidan som tar dig över vattnet för bara en dirham. På andra sidan kommer du att mötas av dofter från Dubais kryddmarknad (souk) som är en plats där du bland annat kan köpa rökelse och saffran till förmånliga priser. Intill kryddmarknaden finner du också guldmarknaden. Här kan du köpa silver och guld eller bara fönstershoppa. Man häpnar över de enorma kroppssmycken som de visar upp i sina skyltfönster. För de som letar efter några av världens bästa märkeskopior på väskor och scarfsar har också kommit rätt. Ta dig tid att strosa runt på det gamla området Deira när du ändå är här, området är känt för sina egendomliga gränder och smala gatukatter. Fantastisk mat på enkla ställen för den matintresserade.

Nytt område nere vid Dubai Creek är Al Seef och här möts gamla traditionella arkitekturen med nya moderna. https://www.alseef.ae/en/

 

 

Early morning on Dubai Creek; Foto: McKay Savage [CC BY 2.0]

Foto: McKay Savage [CC BY 2.0 via Flickr]

Sheikh Mohammed Centre for Cultural Understanding (SMCCU)

SMCCU öppnade 1998 för att hjälpa besökare att få en bättre förståelse för kultur och seder i Förenade Arabemiraten. Institutet uppmanar gästerna att delta i dess fullspäckade program av aktiviteter, inklusive en rad olika lektioner i arabiska, turer till kulturarv och guidade moskébesök. Vi kan speciellt rekommendera att boka in sig på en av de frukostar eller middagar som de erbjuder där arabisk mat serveras och det finns tillfälle att ställa alla de frågor man funderat på gällande landet, kulturen och religionen. Intill centret ligger Al Fahidi Historical Neighbourhood med hus i gammal stil, ett par fina konstgallerier och fik samt nära Dubai Museum som också rekommenderas.


Women’s Museum

Women’s Museum är en liten pärla i kvarteren vid Guldsouken.
Det är ett litet museum, fyllt av intressant historia om de emiratiska kvinnornas liv.
Museet är skapat av Professor Rafia Ghubash vars vision har varit att berätta hur viktiga kvinnorna har varit för UAE:s utveckling.
Utställningarna belyser kvinnornas roll ur många olika perspektiv – inom konsten, affärslivet, politken, den akademiska världen, kulturen och socialt i allmänhet.

På översta våningen finns en vacker installation av den emiratiska poeten Ousha Bint Khalifa:s verk.

Ett besök rekommenderas varmt!

[/ezcol_2third_end]

Shopping i världsklass

De flesta av besökarna till Dubai kommer hit för att shoppa. Det finns ett dussintal stora köpcenter fyllda med butiker där du bland annat kan fynda elektronik och guldsmycken som är mycket billigare än i Sverige. De största köpcentren är Dubai Mall, som är störst i världen med sina 1 200 butiker och världens största akvarium, och Mall of the Emirates med 200 butiker och en inomhusskidanläggning. Alla stora internationella märken finns representerade i Dubai och det finns shopping för alla plånböcker. Ett alternativ shopping till alla stora köpcentrum är: https://alserkalavenue.ae/en/index.php Ta en tur runt gallerierna på Alserkal Avenue, Dubais hemliga konstcentrum. För er som är intresserade att besöka andra gallerier:http://www.themajlisgallery.com/ och https://www.xvagallery.com/ i Bastakiya.  


the-palm-962785_1280

Public Domain via Pixabay.com

Palm Jumeirah — En palmformad ö

En konstgjord ö i form av en palm – det finns en anledning till att lokalborna säger “bara i Dubai”. Palm Jumeirah är en av världens största konstgjorda öar och ett lyckat prov på mänsklig uppfinningsrikedom. Både lokalbor och turister njuter av “palmens” stora utbud av lyxhotell. Då det finns en monorail som går längs “stammen” och ansluter till fastlandets spårvagnssystem är det enkelt att ta sig dit. Nytt område på Palm Jumeirah är The Pointe som ligger utmed vattnet med utsikt över Atlantis Hotell. Här erbjuds mat, underhållning och shopping. http://thepointe.ae/en


The Walk och The Beach vid JBR

Lev strandliv mitt i city

Du som gillar att shoppa, äta något gott, se på film och gå till stranden, allt på samma ställe, kommer att uppskatta The Beach mittemot JBR. Här är det alltid fullt av folk i rörelse.

The Beach, Dubai Marina

Public Domain via Wikimedia Commons


dubai-1227538_1280

Public Domain via Pixabay.com

Dubai Marina — Ett fantastiskt stadslandskap

Ta en titt in i framtiden i världens största konstgjorda marina, Dubai Marina. Imponeras av några av världens högsta flerbostadshus medan du promenerar längs Dubai Marina Walk eller se allt från vattnet när du seglar ut från Dubai Marina Yacht Club.


Öknen — Ett storslaget landskap

Mindre än 20 minuters körning från de hypermoderna kvarteren i Downtown Dubai kan du uppleva den förundransvärda arabiska öknen, Dubais ursprungliga turistattraktion. Gör ökensafari i Dubaistil med offroadkörning, fyrhjuling och sandboard, följt av traditionell grillning, hennamålning och kamelridning.Tips på bra arrangörer för ökenturer:

https://www.platinum-heritage.com/

http://planettours.co/

https://www.arabian-adventures.com/holidays/morning-dune-drive/overview

dubai-2762164_1280

Public Domain via Pixabay.com


Madinat Jumeirah — Det förflutna möter nutiden

Om du letar efter en upplevelse som kombinerar tradition och lyx bör du åka till Madinat Jumeirah. Direktöversatt betyder det “Staden Jumeirah”, och detta komplex inspireras av ett gammalt citadell. Här finns lyxhotell, privata enklaver som byggts i traditionell stil, Talise Spa som är ett spa i världsklass, Madinats souk, Madinats teater, och över 40 restauranger och lounger. Du kan också utforska området på en traditionell abra i trä för att verkligen njuta av kanalerna och arkitekturen.

Dubaioperan — Dubais arkitektoniska mästerverk

Dubaioperan, som ligger i det nya “operadistriktet” i Dubais hjärta, erbjuder ett lockande program som kan jämföras med det på Londons West End eller Manhattans Broadway. Byggnaden har utsikt över Dubaifontänen, ligger bredvid Burj Khalifa och arkitekturen är inspirerad av de arabiska dhow-båtarna, vilket verkligen får besökare att titta lite extra noga. Baksidan av byggnaden välver sig uppåt som ett skeppsskrov och används som foajé, uppställningsplats för taxibilar och parkering. Scenområdet är designat för att enkelt kunna omvandlas till tre olika evenemangsplattformer: teater, möteshall eller konsertsal. Restaurangen Sean connolly ligger inte bara pampigt inne i operan men är också det självklara valet av restaurang innan en föreställning (eller om man bara älskar ostron).

Dubai Opera House

Foto: Greger Ravik [CC BY 2.0 via Flickr]

Dubai City Walk graffiti

Public Domain via Pixabay.com

City Walk — Utomhusshopping

Över en yta på mer än 13 000 kvadratmeter bjuder City Walk, med sina europainspirerade gågator, på trevliga, bilfria promenadstråk som dessutom har luftkonditionering utomhus. Flanera längs avenyer kantade av träd, spännande butiker och restauranger. Om du tittar upp ser du skyskraporna, som till exempel Burj Khalifa, i Dubais centrum.

Dubai Frame — Upptäck gamla och nya Dubai från samma utsiktspunkt

Dubai Frame är det senaste tillskottet till Dubais stadssiluett och en triumf för ingenjörskonsten. Det imponerande byggnadsverket ligger i Dubais Zabeel Park mittemellan gamla och nya Dubai och bjuder på en panoramautsikt över staden från 150 meters höjd. Den tekniskt avancerade konstruktionen, med två parallella torn som sammanbinds av en glasbro, är utformad precis som en enorm, förgylld tavelram. Bra boka biljetter online i förväg, ofta fullbokat på helgerna.

dubai-frame-3161107_1280

Public Domain via Pixabay.com

Dubais offentliga parker

Parker är kanske inte det första du associerar med Dubai, men staden har några av de vackraste, lugnaste och renaste parkerna i världen. Betala en liten avgift och upplev en plats som är helt annorlunda än offentliga parker i andra länder. Här kan du se filippinska, pakistanska, indiska, emiratiska, arabiska och europeiska familjer grilla och spela bollspel, sida vid sida. Många har återkommande marknadsdagar och en annan bjuder på delfinshower.

Helikoptertur

Se Dubais praktfulla sevärdheter från luften på en 15 eller 25 minuter lång helikoptertur över staden. Kliv ombord på en 5-sitsig helikopter med klart glas på sidorna och glid över de konstgjorda ögrupperna Palm Jumeirah och Världen och åk runt stadens berömda skyskrapor som når ända upp till molnen. Se lyxhotellet Burj Al-Arab och Burj Khalifa, en av världens högsta och mest imponerande byggnader. Boka via: http://www.helidubai.com/Scenic-Tours/

Dubai Miracle Gardens

Foto: Srilatha Sharma [CC BY 2.0 via Flickr]

Dubai Miracle Garden

Dubai Miracle Garden är en blomsterträdgård i Dubai. Trädgården lanserades på Alla hjärtans dag 2013. Trädgården rymmer över 72 000 kvadratmeter, vilket gör den till världens största naturliga blomsterträd med över 109 miljoner blommor planterade.

Global Village

Global Village är multikulturell festivalpark och ett familjemål för kultur, shopping och underhållning. Varje år från oktober till april besöker fem miljoner människor det populära Global Village. Vissa kommer för åkattraktionerna, vissa för maten, vissa för den kulturella underhållningen varje kväll och andra för den autentiska shoppingen. Här hittar du fler än 65 länder med 37 paviljonger där man visar upp sina lokala produkter.

Stränder

Dubais kust är fullpackad av vackra stränder, men inga ser likadana ut. Var och en av stränderna har sin egen personlighet och Dubais olikartade strandkultur är utan tvekan en av de mest unika sakerna med detta stadsparadis. Känslan skiljer sig från en strand till en annan.

Du kan surfa på Sunset Beach och koppla av i lyxen på Palm Jumeirah. Från den hippa och actionpackade Kite Beach till de lugna vågorna vid familjevänliga Black Palace Beach finns det en strand för alla smaker. Här utforskar vi våra fem favoriter.

Kite Beach — för hålligång

Allt handlar om hålligång här på denna allmänna strand i Jumeirah, dit familjer som älskar vattenaktiviteter och Dubais hippaste människor går för att svalka sig. Denna välvårdade strand med massor av utrymme är bemannad av badvakter, och här erbjuds det gott om olika sporter, bland annat kitesurfning, strandfotboll, strandtennis och volleyboll, samt även en skatepark och lekplats för barnen. Detta är en av de platser där man lätt kan tappa bort tiden. Passande nog serverar foodtrucken Salt, som permanent står på stranden, milkshake och burgare till solbadarna, bara ett stenkast från stranden.

kite-beach-23302512793_74e2fe2eed_b

Kite Beach. Dubai
Foto: Ricardo Santeugini [CC BY 2.0 via Flickr]

Surf-Sport-Fun-Dubai-Sand-Pleasure-1056148

Public Domain via MaxPixel.net

La Mer — sol, hav och utomhusroligheter i Dubai

Dubais nyaste strandnära område, La Mer, är ett fantastiskt tillskott till stadens stadsnära stränder. Den inspirerande destinationen har stora, öppna ytor med boulevarder kantade av palmer, graffitimuralmålningar och en avslappnad strandnära charm. Mängder av bra restauranger och fik samt små butiker och ett mindre vattenland (Laguna).

La Mer är omgivet av ungefär 2,5 km avkopplande sandstränder, och härifrån har du nära till flera av stadens moderna landmärken, bland annat Etihad Museum, Dubai Water Canal, Dubai mall, Citywalk och Burj Khalifa.

Sunset Beach — för surfaren

Hyr en surfbräda eller paddelsurfningsutrustning från närliggande Surf House Dubai och surfa med stadens främsta surfare. Denna strand för surfare i Umm Suqeim har Dubais största vågor under vintern, och här får du en av stadens bästa utsikter över Burj Al Arab, något som erbjuder gott om distraktion när vågorna rullar in. En gemenskap av passionerade surfare har samlat sig kring denna strand och Surf House Dubai (de inflyttade ägarna Scott Chambers och Daniel Van Dooren växte upp på sina surfbrädor här) är centrum för allting. Här är känslan avslappnad, och man erbjuder ekologiskt råkaffe, yoga, workshops, hyrbrädor och till och med meditationslektioner för paddelsurfning. Man har lyckats få en känsla som förut bara hittats i världens mest kända sömniga orter vid stranden.

Black Palace Beach — för den unga familjen

Denna hemliga strandremsa av allmän strand på Al Sufouh Street är fortfarande relativt okänd, och av den anledningen är den populär bland unga familjer och de som vill hålla sig borta från folkmassor. Läget för stranden är mittemellan Media City och de kungliga sommarpalatsen. Stranden vetter mot Palm Jumeirah och de lugna vågorna gör stranden perfekt för att plaska runt och att paddla på. De som har en liten budget uppskattar avsaknaden av lockelser från butiker. Här finns inga faciliter som toalett eller dusch.

JBR Beach — för de allra flesta

Häftig underhållning och shoppingdistriktet The Beach har gett nytt liv åt detta ställe i Dubais marina. Det som definitivt numera är Dubais stiligaste allmänna strand är ett perfekt stopp för hav, sand, shopping och snacks, med faciliteter i världsklass, kaféer och lekområden för barnen. Förutom strandtält den som inte gillar att få sand mellan tårna finns det mycket som underhåller, bland annat kamelridning och en vattenpark i vattnet som är formad för att stava till – du gissade rätt – “Dubai”.Two Thirds Column

dubai-745497_1280

Public Domain via Pixabay.com

Al Mamzar, Dubai

Al Mamzar, Dubai
Foto: Trolvag [CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons]

Al Mamzar

Al Mamzar Park är hem för vackra stränder och grönska, vilket gör det till en av Dubais dolda pärlor. Oavsett om du vill promenera på stranden eller simma i poolen, picknick på gräsmattan eller ta en spark, gå till lekplatsen eller åka skridskor i parken, det finns ingen brist på aktiviteter att göra. Och om du vill göra allt, helt enkelt hoppa på det natursköna tåget och besök alla parkens pitstopp. Många faciliteter på denna vackra park vid havet gör det till en hit med vattensportälskare, beachgoers, familjer och grupper som söker kul i solen.

Museums

Lär dig om Förenade Arabemiraten ursprung, traditioner och kultur på en av många museer och bibliotek.

Dúbai Museum: Vid ett besök på Dubai Museum, mitt i Al Fahidi Fort som byggdes år 1787 och därmed är stadens äldsta byggnad, kommer du att få se färggranna dioramor som visar vardagslivet innan man upptäckte oljan. Museet öppnades år 1971 och har gallerier som återskapar gamla arabiska hus, moskéer, souker, dadelgårdar samt livet i öknen och på havet. Här finns det också en utställning om pärldykning med de gamla pärlförsäljarnas vikter, vågar och silar. Du kan även se artefakter från Afrika och Asien, samt lokala fynd från flera arkeologiska utgrävningar från 2000-talet f.Kr.

Etihad Museum: Upptäck Förenade Arabemiratens moderna historia på Dubais senaste kulturmötesplats – Etihad Museum. I en fantastisk nybyggnad som ligger i Jumeirah 1 kan museet erbjuda ett antal olika interaktiva rum där besökarna kan utforska Förenade Arabemiratens historia – med särskild fokus på den viktiga perioden mellan 1968 och 1974 –  genom foton, filmer och mer. På museet kan besökarna upptäcka Förenade Arabemiratens rika kulturarv med livet innan landets grundare signerade det avtal som förenade de sju emiraten och satte igång Förenade Arabemiratens extraordinära ekonomiska utveckling.